Over Boukje

Boukje Canaan

Graag ben ik op nieuwe plekken, altijd geprikkeld door wat ik om me heen zie, hoor, proef, ruik en voel aan bijzonderheden. Ik laat me inspireren door verschillende dingen. Of het nu kunst, architectuur, foto/film, kleur, vorm of textuur is… Ik hou van dynamiek, a-symmetrie, beweging en kleuren. Dus ik hou van: Gaudi, avantgarde, dansmuziek, musical Moulin Rouge, mode, Jugendstil/Art Nouveau, watervallen, zwemmen in zee, paardrijden, hopjes, caramelvla, lampenwinkels, snuisterijen, museumbezoeken, rollercoasters, (spannende) films, kamperen in het bos of dutten in een hangmat, fonteinen, boeken lezen, plaatjes kijken, fantaseren, creatief bezig zijn, (gekke) mensen, hutten bouwen (met de kinderen), uitbundig eten, lachen, Circo Circolo, festivals, Nia-dance, schoenen, yoga, muziek, verre landen, denkpuzzels, de Efteling, aaah nog veel, veel en veel meer!

Ik ben een veelzijdig persoon, ik hou van eerlijkheid en openheid, van oplossingsgericht denken, uitdagingen, energie, ik hou van observeren van mensen. Ik heb van jongs af aan interesse in ontzettend veel dingen. Ik deed aan turnen, beat-ballet, kunstschaatsen, basketballen, tapdansen, filmen, mime-spelen, cartoon tekenen, leerde handwerken en naaien, heb vaak geschilderd en getekend, deed mee aan theateropdrachten en maakte korte speelfilms. Oh en ik ging natuurlijk gewoon naar school; eerst HBO Faculteit Kunst en Media Technologie. Later volgde ik op een Amerikaanse universiteit alles over Film en TV, ernaast volgde ik moderne dans en deed fotografie en theater regie als extra vakken naast mijn studie. Ik wilde regisseur worden, want ik had ‘kritiek’ op alles wat ik zag. “Kun jij het soms beter?”, werd me dan gevraagd. Tja, beter misschien wel/niet, maar zeker anders. Dat wilde ik proberen! Maar om goed te worden in ëén ding, dat was voor mij lastig. Toch heb ik nu eindelijk gekozen!

Ik ben een geweldige fotograaf op locatie, met gevoel voor mens en sfeer.

Fotografie is het vangen van een moment, het vertellen van een verhaal in een plaatje. Niet zo eenvoudig, maar dit beheers ik perfect. De letterlijke betekenis van fotografie is: schrijven met licht. Bekijken dus wat er voor lichtbronnen aanwezig zijn en wat daarmee bereikt kan worden. Ik schrijf graag met de pen, maar beter nog hanteer ik de camera.

VOORBEELD: Een schaduwrijke dag is zeker een fijne dag om er op uit te gaan met mensen voor de camera. De contrasten zijn dan minder door licht aanwezig, maar dan zoek ik contrast in vorm, structuur en kleur. Er zijn vele facetten van fotografie, maar ik beperk mij tot mensen. En die mensen fotografeer ik het liefst in een natuurlijke setting. Ik werk het beste op locatie. Het maakt echt niet uit waar. Ik laat de mensen zo min mogelijk poseren, al ontkom je er zeker niet aan. De ontspannen sfeer die ik voor je creëer, zorgt voor spontane en ongedwongen foto’s.

Portretten, huwelijksreportages en zelfs afscheidsreportages zijn mijn specialisatie.

Het unieke van ieder mens kan puur gefotografeerd worden door ze op natuurlijke manier te benaderen. Dat ik dat een handje help door vragen te stellen en aanwijzingen te geven is voor jou, wanneer je voor de camera staat juist fijn.

Ik begon ooit als cameravrouw bij het nieuws. Dit leerde mij snel te reageren op elke situatie met verschillende lichtomstandigheden. Ik ben in 1996 getrouwd met een hele stoere, sterke en lieve Amerikaan, Jeff, op kasteel Helmond. Daarna woonden we een aantal jaren in de VS. In Savannah (mooie gekoloniseerde stad) werkte ik als fotograaf voor verschillende bedrijven en free-lance voor een krantje “Creative Loafing”. Eenmaal in Nederland (Amsterdam, Esch en Boxtel) kregen we samen prachtige kinderen: Loren, Layton en Celeste. Tijdens hun jongste jaren heb ik mij met verschillende dingen bezig gehouden; ik gaf dansles in Esch (dat stukje dansopleiding benutten) en later deed ik choreografie voor twee musicals in Boxtel (The Sound of Music en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?). Ook was ik werkzaam als kledingadviseuse voor een aantal jaren in winkels van mijn zus(je); Exposed en Noa Noa . De fotografie was zo wat op een lager pitje, maar stiekem had ik toch zo mijn opdrachten. Mijn oog voor mooie creaties is de rode draad bij dit alles geweest.

Houd de liefde vast

Als fotograaf help ik mensen momenten te onthouden, doordat men op een goede, mooie memorabele manier vast wordt gelegd. We maken in ons respectievelijk korte leven zoveel mee, we onthouden echt niet alles perfect, het vastleggen van bijzondere momenten is dan super tof! Wat een magie! We staan er niet eens meer bij stil, hoe bijzonder het eigenlijk is. Iedereen kan zelfs met een telefoon foto’s maken. Hoe bevoorrecht zijn we?

Toch blijft fotografie nog altijd een kunst en een mooi vak. Ik ben dankbaar dat ik de wereld mooier mag maken, ook die van jou!

Benieuwd naar mijn specialisatie uitvaart- en afscheidsfotografie? Ga naar www.afscheidsfotograaf.nl

Bewaren

Bewaren