Trucfoto en ‘anders’ poseren

Houd jij van poseren? Voel jij je gemakkelijk voor een camera? Veel mensen vinden het lastig. Ook kinderen vinden het soms lastig.

Al die opgelegde vrolijkheid, die we niet op commando voelen…. Dat doe ik liever anders, zo is elke fotoshoot ook anders. Ik laat kinderen graag ‘spelen’ en hun eigen gang gaan en zet ze al doende op de foto. Of ik geef ze iets te doen. Zie hier twee zussen vrolijk springen van een muurtje…

foto: springen van een muurtje voor spontaniteit

Spontane foto’s

Soms moet er wel geposeerd worden, want wil de klant een familiefoto voor de grootouders maken bijvoorbeeld. Met kinderen die niet willen meewerken, gewoon omdat ze geen zin hebben,  kan dat heel lastig zijn. Opmerkingen als: “Ah, toe nou, kijk heel eventjes naar de camera en geef je mooiste glimlach. Dan is het zo weer voorbij.”, zullen weinig tot een averechts effect kunnen hebben.

Anders poseren

Liever ga ik met de kinderen even aan de slag, soms met en soms los van de ouders. Ik laat ze hun ‘ding’ doen en ik laat ze vaak ook het resultaat zien. Dat maakt ze nieuwsgierig en zelfs hongerig naar meer. Ze voelen zich betrokken en zijn opeens bereid om mee te werken. Ze vergeten waarvoor ze hier met hun ouders zijn. En als de ouders mee willen werken in een trucfoto, nou dan is het helemaal geweldig!

Trucfoto met zwaard -Boukje Canaan

Misschien is dit niet de familiefoto die ze dan aan de opa en oma geven, maar wel een die ze zelf wensen. Want hoe bijzonder is dat!

Reactie van kinderen

Hier de reacties van twee van de kinderen die zich uitlieten over de trucfoto en de manier van ‘anders’ poseren. Ze genoten van de fotoshoot op kasteel Stapelen in Boxtel.

Rosa: Ik vond het leuk hoe we op verschillende manieren werden gefotografeerd. Ik kende Boukje al een beetje, want zij is de moeder van een vriendinnetje uit de klas, dat was fijn.
Isa: Dat er foto’s van je gemaakt worden, vind ik eigenlijk nooit zo leuk. Wat ik nu wel leuk vond is, dat het anders was dan ik had verwacht. Het was niet zo saai. We mochten dingen doen en Boukje ging een truc doen met de camera. Dat maakte het leuker. De locatie was mooi, bij een kasteel. Ons neefje wilde al helemaal niet op de foto, maar hij had een zwaard bij zich en daar hebben we een gave trucfoto mee gemaakt.

spontane foto van kinderen   familieportret - Boukje Canaan

Graag hoor ik van jou ook een reactie wat jij zou wensen tijdens een fotoshoot. Is het juist fijn dat een fotograaf dingen aangeeft om te doen? Wat verwacht je eigenlijk van een fotoshoot?

Het helpt mij als fotograaf ook weer om te horen wat anderen vinden van deze aanpak. Dus laat je reactie hieronder achter. EN: Het kan anderen ook weer op ideetjes brengen! Doe het gelijk.

No comments yet.

Leave a Comment