Zoek de juiste trouwfotograaf

Het kan zo zijn dat je op zoek ben naar de juiste trouwfotograaf, maar hoe vind je die?

Om de juiste trouwfotograaf te vinden die bij jullie past, is het van belang dat jullie ongeveer weten wat jullie verwachtingen en jullie wensen zijn. Maar ook wanneer je weet waar je op moet letten bij een zoektocht naar de juiste trouwfotograaf.

Graag geef ik jullie een lijstje van makkelijke maar oh zo belangrijke tips.

10 Tips om de juiste trouwfotograaf te vinden:

TIP 1 BEKIJK EEN VOLLEDIGE TROUWREPORTAGE

Door te kijken naar trouwfoto’s vind je soms al de foto’s die je aanspreken. Bekijk vooral veel foto’s van de trouwfotograaf voor een eerste indruk, maar eenmaal een gevonden, vraag dan ook naar een volledige trouwfotoreportage. Alleen de mooiste/beste  foto’s zeggen niet zo heel veel over de algehele kwaliteit van de trouwfotograaf, want het zouden ook enkel de goed gelukte beelden kunnen zijn. De bedoeling is wel dat ALLE foto’s gedurende de trouwdag GEWELDIG zijn. Dat er zowel details in verwerkt zijn als emotionele momenten, die niet meer over kunnen. Bijvoorbeeld zoals hoe je aanstaande, maar ook je zus/broer en zeker je moeder/vader keek toen je voor het eerst in je trouwjurk verscheen. (Het is niet voor niets dat er fotografen zijn die met z’n tweetjes werken.)

TIP 2 VOEL OF DE ‘KLIK’ ER IS MET JE FOTOGRAAF

Bij een kennismaking moet er ruimte zijn voor jullie wensen. Hoort de fotograaf wat jullie vragen? Is de fotograaf begaan met jullie en bereid om mee te denken? Of is de fotograaf alleen maar over zichzelf aan het vertellen en begaan met het laten zien van eigen werk?

Je zult een groot deel van de dag met elkaar doorbrengen en je wilt dat ieder helemaal zichzelf kan zijn. Een wederzijds gevoel van vertrouwen is belangrijk, want het is wel een intieme aangelegenheid deze dag. Het gaat over jullie liefde die jullie voor elkaar voelen en die behoor je niet te (ver)stoppen, omdat de fotograaf zo nodig nog iets wil regisseren in het plaatje…

Wanneer er een ‘klik’ is, dan zullen de geluksmomenten ook werkelijk van het beeld ‘afspatten’! Een fotograaf moet voelen wat jullie voelen, meeleven, meegenieten, begrijpen wat jullie doormaken, enz.

TIP 3 CHECK AANBEVELINGEN VAN DE FOTOGRAAF

Wordt de fotograaf aanbevolen door andere bruidsparen? En wat maakt het dat zij de trouwfotograaf zo goed, fijn of voortreffelijk vonden? Noemen zij de dingen die je zelf ook belangrijk vindt? Hoe zou het zijn wanneer het regent op je heuglijke dag? Zijn mensen nog altijd tevreden over eventuele oplossingen die de fotograaf bedacht heeft bij bijvoorbeeld slecht weer?

TIP 4 DE TROUWREPORTAGE KAN OP ÉÉN LOCATIE

Een juiste trouwfotograaf kan op ELKE plek mooie foto’s maken. Een juiste trouwfotograaf heeft de expertise om meerdere standpunten in te nemen en om verschillende plaatjes van jullie te maken, alsof het lijkt dat jullie veel verschillende dingen gedaan hebben. En dat terwijl het mogelijk allemaal binnen een straal van 5 meter(!) gefotografeerd is.

Verder is het gedurende de dag al zo dat je op veel verschillende plekken bent, dus overal kunnen mooie foto’s ontstaan wanneer de fotograaf een journalistieke aanleg heeft.

TIP 5 IS ER PASSIE VOOR HET VAK/ SPECIALISME?

Sommige fotografen hebben al zoveel ervaring in het fotograferen van een trouwreportage dat het routine werk is geworden. Is er nog altijd passie voor het vak en dus ook voor JULLIE? In hoeverre vinden jullie het okay dat een trouwreportage standaard geposeerd en als ieder ander wordt? Dit kan prima wanneer je van klassiek geposeerd houdt.

Er zijn ook fotografen die een andere specialisatie hebben (studiowerk, natuurfotografie, enz. ) en er af en toe wel een trouwreportage tussendoor willen doen, omdat het ‘leuk’ is, of omdat het aardig verdient.

Misschien ken je iemand in je kennissenkring, die prachtig kan fotograferen. Wanneer je die vraagt, zal hij/zij zich waarschijnlijk vereerd voelen om jullie trouwfoto’s te mogen maken. Het is al een bekend en misschien geliefd persoon, dus de intimiteit voelt dan goed. Maar is het ECHT wel iemand die dit aankan? Die weet van de ‘hoed en de rand’ rondom trouwfotografie? om op de juiste plek te staan en niet in de weg te lopen, enz. Mijn zus heeft eeuwig spijt dat ze niet koos voor een professionele fotograaf. Enkel de foto’s waar ik even de camera uit de handen nam van de bevriende amateur fotograaf, daarop staat ze te stralen. Op bijna alle andere foto’s staat ze niet flatteus op. Haar man overigens wel… Die is net wat fotogenieker. (Helaas luisterde mijn zus niet naar mijn advies. En ik was die dag te gast.)

TIP 6 APPARATUUR

Een juiste trouwfotograaf investeert in goede professionele apparatuur en lenzen. Een juiste trouwfotograaf zorgt ook voor back-up bij calamiteiten en heeft contact met andere professionele fotografen om altijd alles te kunnen waarborgen. Okay, niet de apparatuur maakt de foto, maar de persoon die op het knopje drukt. Maar om bijvoorbeeld in een donkere ruimte toch zonder flitser te kunnen presteren, omdat je niet altijd de aandacht gevestigd wil hebben op de fotograaf met z’n geflits, is het van belang dat je weet dat er met de juiste spullen gewerkt wordt. Lichtsterke lenzen zijn een must voor iedere trouwfotograaf.

TIP 7 KLEDING

In hoeverre vinden jullie het belangrijk dat de fotograaf een weerspiegeling is van hoe jullie zijn? Jullie zijn op deze dag uitermate met zorg aangekleed en in opperste feeststemming. Mag de fotograaf dan in spijkerbroek verschijnen? Het zijn vaak creatievelingen die fotografen, die het misschien niet zo nauw nemen met hoe ze er zelf uitzien. Maar een eerste indruk is goud waard… toch? Indien je twijfelt bij de kennismaking, vraag hiernaar in het voorgesprek, of geef aan wat je wil.

TIP 8 NAZORG

Een juiste trouwfotograaf zorgt ook voor de beste nabewerking. Correcties op kleur, contrast, uitsnede enz. worden per foto gedaan. Dan is er nog de mogelijkheid voor een prachtig trouwalbum. In de beste kwaliteit en in de stijl die bij jullie past. De pagina’s kunnen zo worden vormgegeven doordat in nabewerkingsprogramma’s zoals Photoshop de meest prachtige spreads (pagina’s met foto’s in passende lay-out) gemaakt kunnen worden. Ook de mogelijkheden voor kleine albums worden geboden, mogelijkheden voor prachtige wanddecoraties en noem maar op. Dat alles altijd in samenspraak met jullie. Alles behoort geleverd te worden in de afgesproken tijdspanne. Vraag ook hiernaar om duidelijkheid te scheppen over wat je na jullie trouwdag wensen en/of kunnen verwachten.

TIP 9 LAAT JE NIET VERRASSEN

Zorg dat je afspraken helder krijgt. De prijzen van trouwfotografen liegen er niet om. Wat zit er allemaal bij de pakketprijs inbegrepen? Hoe ziet het met onvoorziene kosten zoals reiskosten, portokosten, of andere zaken? Heeft de fotograaf oplossingen voor vervanging bij eventuele ziekte of noodsituaties? In de overeenkomst behoren een aantal zaken te staan die de professionaliteit van de fotograaf waarborgt.

TIP 10 LUISTER NAAR JE GEVOEL EN BEPAAL JE WENSEN VOORAF

In hoeverre vind je het belangrijk dat er unieke en bijzondere beelden komen van jullie trouwdag? Maar dan ook van het hele verhaal en alle belangrijke momenten. Want ja het is waar: je beleeft veel van je trouwdag in een roes. De dag vliegt voorbij! Je wil toch een GRANDIOOS verhaal om op terug te kunnen kijken? Zodat je het altijd weer helemaal beleeft in de sfeer van toen. Zelfs over zo’n 10 jaar.

Vertrouw je de fotograaf op alles wat jullie hebben besproken? Is er geluisterd naar jullie wensen? Vraag dan naar een bevestiging over de gemaakte afspraken. Dit is enkel om te garanderen dat je ook zeker weet waar jullie samen voor gaan. Het beschermt jullie, maar ook de fotograaf. Samen weten waar je voor gaat geeft een prettig gevoel. Heel normaal.

BONUS TIP 11 BEPAAL JE BUDGET

Wel zo belangrijk: de prijs die je het waard vindt om prachtige foto’s te ontvangen om voor altijd op terug te kunnen kijken. Ik was destijds in 1996 al 2000,- Gulden kwijt aan de fotograaf die 2,5 uurtjes kwam. Ik ontving geen negatieven (digitale files is nu blijkbaar heel gewoon om te geven…), maar een aantal prints en geen album. De fotograaf nam wel een 2e fotograaf mee, en daar was ik maar wat blij mee – deze fotograaf heeft zeer bijzondere foto’s gemaakt! Nu zou ik verder zoeken en me goed laten voorlichten. Deze tips had ik destijds graag gehad.

Ga je voor budget? Verwacht dan ook geen heel bijzondere dingen. Ga je voor gemiddeld? Verwacht dan dat je minstens € 1250,- uit gaat geven voor de fotografie. Dit zou zomaar een heel goede fotograaf kunnen zijn, die zelf ook geen grootse uitgaven doet. Wens je exclusief? Ga dan voor een absolute topper, die zijn vak zo goed verstaat, dat deze ook echt niets anders meer doet haast. Deze fotograaf wil prijzen winnen met de foto’s die worden gemaakt op jullie dag.

Dan ben ik nu toegekomen om je te wijzen waar je kunt kijken voor jullie juiste trouwfotograaf, indien je verder wilt kijken dan wat ik jullie te bieden heb:

Op de website van onzetrouwfotograaf.nl kun je zoeken naar heel wat trouwfotografen.

Uiteraard help ik jullie graag, indien het klikt! Hiervoor kun je een GRATIS pre-weddingshoot bij me aanvragen als zijnde kennismaking. Is er een ‘klik’, dan gaan we verder praten. Als fotograaf wil ik ook graag mezelf kunnen zijn. Alleen dan kan ik garanderen dat er de juiste plaatjes gemaakt gaan worden. Want jullie liefde behoort van de foto’s af te spatten!

Bel me op 06-27028281 of mail me op: info@boukjefotografie.nl

 

No comments yet.

Leave a Comment