Hoe noodzakelijk is een trouw-videograaf op je bruiloft?

Een trouw-videograaf is een professional, maar hoe noodzakelijk is dit op je bruiloft?

Ik was voor onze bruiloft van mening dat onze herinnering op foto’s voldoende was. Ik wilde geen trouw-videograaf inhuren. Echter de familie in Amerika, die niet kon komen, vond wel dat er gefilmd moest worden op onze bruiloft. Als ze er niet ‘live’ bij konden zijn, dan zouden ze in ieder geval achteraf kunnen bekijken hoe de bruiloft voor ons was. Nou dat is uiteraard een goede reden. Echter wilde ik geen professionele trouw-videograaf inhuren.

Ik had een bepaald beeld van een trouw-videograaf in mijn hoofd gemaakt.

Mijn idee van een filmlampje dat almaar in mijn ogen zou schijnen en de ongezellige sfeer dat zo’n videolampje geeft, wilde ik zeker niet. Want dat had ik zo gezien op een bruiloft bij iemand anders: een trouw-videograaf die behoorlijk veel aandacht vroeg met een videolampje op zijn camera. Later op die bruiloft tijdens het feest zette hij een speciaal filmlicht aan als hij ging opnemen. Nou lekker ongezellig! Ik heb dus niet gezocht naar de verschillende werkwijzen van trouw-videografen. Ondertussen kan ik je verzekeren dat er ook goede films gemaakt kunnen worden zonder dat filmlampje!

Mijn man wilde wel dat we gehoor zouden geven aan de wens van zijn familie. Er moest dan maar iemand gevraagd worden in onze vriendenkring om als trouw-videograaf te fungeren. Een vriend heeft deze taak met een Super VHS-camera op zich genomen. Op zijn eigen gevoel is hij te werk gegaan. Zonder statief, maar vooral zonder filmlicht!

Gelukkig kan ik nu zeggen: Ik ben zo blij dat ik onze trouwdag heb laten filmen!

Nu we kinderen hebben kunnen ze ons ‘sprookje’ bekijken en zien hoe leuk we het gevierd hebben. Mijn zusje was toen (in1996) net zo oud als onze jongste (in 2013) en dat geeft een leuke dimensie aan familieleden. Het is absoluut geen professionele film;

  • zeer bewogen beeld
  • geluid stoort soms enorm vanwege zijn geloop, vooral tijdens toespraken
  • veel in- en uitzoom bewegingen
  • geen montage
  • geen leuke muziekjes

Toch is het waardevol voor ons om de toneel-stukjes die werden opgevoerd te kunnen terugzien. De toespraken en de sfeer van de dag zijn zeker de moeite waard om nog eens te herbeleven. Bijzonder om te zien hoe verliefd wij waren en om te zien hoe zenuwachtig we eigenlijk waren.

Nu ik weet wat er kan, wens ik dat ik het anders had aangepakt.

Een trouw-videograaf zorgt voor een professioneel geheel. Een gemonteerde versie, met leuke muziekjes (die we bij de bruiloft hoorden) is zoveel fijner om vaker naar te kijken. Zodat we niet eindeloos door de videoband hoeven te spoelen naar de leukste stukjes film…

Een gemonteerde film van je trouwdag is heerlijk om naar te kijken. Verschillende filmpjes van verschillende momenten gedurende de dag, is nog prettiger! Ik kan zelf monteren, maar heb nooit de tijd genomen om dit (alsnog) te doen. Ik wil mijn eigen film niet maken. Dat is de taak van een trouw-videograaf. Die filmt (met meerdere camera’s) en maakt er iets bijzonders van.

Ik werk (soms) samen met een trouw-videograaf. Zie hier hoe hij tijdens de trouwreportage ook leuke momenten van mij in actie heeft genomen:

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=9UCp_bFPE1g&feature=youtu.be’]

Mijn mening heb ik laten gelden in dit blog, maar graag leer ik van jullie. Wat was jouw ervaring op je bruiloft? Heb je juist wel of geen trouw-videograaf ingehuurd en wat zijn jouw ervaringen? Deel ze hieronder, zodat anderen die gaan trouwen daar iets mee kunnen voor hun eigen keuzes.

No comments yet.

Leave a Comment