Trouwen met jouw gekozen trouwambtenaar op jouw gekozen trouwlocatie; het kan!

De regels zijn sinds dat ik zelf getrouwd ben heel wat veranderd, of ik wist werkelijk nergens vanaf….

Ik wenste destijds al om ‘thuis’ te mogen trouwen op de monumentale boerderij (uit 1740) waar ik ben grootgebracht, maar het bleef bij trouwfoto’s aldaar. Mijn vader kan goed spreken en wilde een persoonlijke boodschap brengen tijdens onze huwelijksvoltrekking, wat hem wel gelukt is, na het woord van de ambtenaar. Wellicht hadden we de boerderij tot trouwlocatie kunnen omtoveren en mijn vader kunnen laten beëdigen tot trouwambtenaar… (Lees verder als je wil weten hoe.)

Voor mijn Amerikaanse bruidegom (en voor mijzelf uiteraard), heb ik toen gezocht naar een kasteel, omdat ze dat in Amerika (ook) niet hebben. Maar het Boxtelse kasteel Stapelen was toen niet toegankelijk voor trouwerijen. Wij zijn in 1996 uitgeweken naar kasteel Helmond. Kom je net als ik uit Boxtel en wil je meer weten over trouwen op Kasteel Stapelen? Klik HIER.

Sinds Januari 2012 is het mogelijk om in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen te trouwen, te Boxtel.

Je kunt er niet elke dag terecht en ook niet elke week, maar wel…

 • op even weken op vrijdags tussen 10:00 en 12:30 uur en tussen 14:30 en 17:00 uur.
 • het aantal mensen die je bij de plechtigheid aanwezig kunnen zijn, mag oplopen tot max. 60 personen
 • je trouwauto mag tot op de binnenplaats van het kasteel rijden, de anderen parkeren handig vlakbij de poort van het kasteel.
 • de kosten voor het voltrekken van het huwelijk of de registratie van het partnerschap op dit kasteel zijn € 275,-. Waarschijnlijk komt dit bedrag bovenop het basisbedrag van trouwen op vrijdag (€ 510,- op het gemeentehuis in Boxtel, excl. trouwboekje).
Heb je een andere locatie die meer past bij jullie, maar staat deze niet vermeld bij de Gemeente als zijnde trouwlocatie? Geen nood! Je kunt incidenteel een droom plek omtoveren tot…

JE ‘EIGEN’ UITGEKOZEN TROUWLOCATIE

Wie weet wil je trouwen in een locatie die voor jullie een speciale betekenis heeft, of die de uitstraling heeft die helemaal bij jullie past. Het zal de persoonlijke sfeer zeer verhogen, waardoor de dag  unieker wordt dan elke andere bruiloft. De gasten zullen verbluft staan en weten wie er trouwt.

Er zijn wel wat regeltjes aan verbonden, maar laat het je niet weerhouden om het uit te zoeken en het voor elkaar te krijgen. Het is jullie dag en je kunt het perfect zo inkleden dat het totaal jullie persoonlijke sfeer ademt.

Aan deze voorwaarden zul je moeten voldoen (al kan het iets afwijken per gemeente):

 1. de trouwlocatie moet geregistreerd worden door de gemeente, dus houdt rekening met de aanvraag. Deze wil het college van burgemeester en wethouders in een schriftelijk verzoek minstens 3 maanden voor de trouwdatum binnen hebben om het te kunnen beoordelen en te honoreren. Er zullen kosten hiervoor berekend worden;
 2. de locatie moet bereikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen (lees openbaar) en de huwelijksvoltrekking ook;
 3. de locatie moet voldoen aan de regels van goede smaak en de openbare orde (in nog ouder nederlands lees je wel goede zeden);
 4. de locatie dient overdekt te zijn (trouwen in de buitenlucht is wat we wel in Amerikaanse films zien, maar nog niet in Nederland gewoon);
 5. ten alle tijde moet de huwelijksvoltrekking kunnen plaatsvinden (denk aan veilig, weersbestendig, brandveilig, enz.);
 6. overeenkomsten zullen worden overlegd met al deze hierboven genoemde criteria en/of andere, die door de eigenaar van de locatie, de gemeente en jullie, het bruidspaar moet worden ondertekend.
Heb je de smaak te pakken en wil je je eigen trouwdag nog meer inkleden precies zoals jullie het wensen? Maak dan je beste vriend(in) of familielid tot…

JE ‘EIGEN’ TROUWAMBTENAAR

Hoe cool is dat? Geen gezever van een ambtenaar die jullie helemaal niet kent, die jullie grapjes niet snapt en niet aansluit bij jullie gevoel. Maar iemand die jullie persoonlijk goed kent en die de nodige ‘ins en outs’ perfect weet te verwoorden. De genodigden zullen deze persoonlijke aanpak als zeer bijzonder ervaren en er vast nog vaak over praten.

Ook hiervoor zul je een verzoek moeten indienen bij de gemeente, minstens zo’n drie maanden van te voren. Jullie trouwambtenaar moet namelijk worden benoemd door het college van burgemeester en wethouders en worden beëdigd op een Rechtbank. Maar dan heb je wel je eigen BABS!

BABS staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Je kunt overigens ook een freelance BABS inhuren, deze trouwambtenaren richten zich voornamelijk op de wensen van het bruidspaar en doen er alles aan om het voor jullie zo mooi en persoonlijk mogelijk te maken. Ze overtreffen graag de aangewezen ambtenaren van de gemeente. Wat het overigens opeens mogelijk maakt om een stapje verder te gaan; een ceremoniële huwelijksvoltrekking kan…

OP ELKE GEWENSTE LOCATIE TROUWEN ( zonder wettelijke verplichtingen)

Wanneer het toch niet mogelijk is om op jullie locatie te trouwen, zoals eerder hierboven beschreven. Maar dan dien je wel vooraf de wettelijke verplichtingen gedaan te hebben op het gemeentehuis (eventueel op een andere dag). De ingehuurde BABS zorgt dan voor een ‘trouwakte’ en op deze wijze kun je wel in de ‘open lucht’ trouwen. Zie hier hoe mooi dit kan zijn:

Marian van Ooijen trouwt echtpaar in de duinen

Marian van Ooijen is ook een BABS. Voor haar site, klik hier.

Denk je dat dit enkel is weggelegd voor de rijken? Trouw dan op een GRATIS moment en combineer dit met zo’n BABS op jouw aangewezen plek. In Boxtel kun je enkel op dinsdag ochtend op het gemeentehuis terecht tussen 9 -9.30 uur voor de gratis voltrekking. Hierbij zijn enkel jullie samen en de getuigen echt nodig.

Waarvoor zou jij kiezen? Ik ben heel benieuwd, dus ik zou graag je reactie zien in het veld hieronder.

One Response to "Trouwen met jouw gekozen trouwambtenaar op jouw gekozen trouwlocatie; het kan!"

 1. Zonder BABS kun je op ELKE locatie trouwen. Wie zegt dat de regeltjes zo nodig zijn? Een ceremonie-spreker hoeft heus niet beëdigd te zijn. De gemeente verdient gewoon graag. Dus hebben zij regeltjes gemaakt. Ook ik zorg voor een trouwakte en maak die soms zelfs geschikt voor kinderen om te tekenen. Zolang jullie op het gemeentehuis wel de officiële akte hebben getekend voor de wet, dan kun je zelf invullen wat je wensen zijn. Eigenlijk is het budgetair ook nog eens interessant.
  Je kunt trouwen op elke locatie die je hartje begeert. Kijk eens op mijn site en zie de mogelijkheden daar uitgelegd. http://www.parlante.nl/ceremoniespreker

Leave a Comment