Hoe je netwerk kan werken…

Op een avond werd ik opgebeld of ik de volgende dag een huwelijksreportage wilde overnemen van een collega fotograaf, Flore, vanwege een ernstig dodelijk ongeval. Dat had nogal wat voeten in aarde. Ik had afspraken en werk gepland staan, dus ik moest eerst dat zien te verzetten, voordat ik ja kon zeggen tegen deze vraag. Maar een acute vraag als deze moet gewoon als in een noodprocedure in gang gezet worden. Binnen twee uur was het al rond. De trouwdag van Maarten en Judith had een goede trouwfotograaf voor morgen.

Open Coffee

Wat ik nou zo bijzonder vond is wie mij belde: de vader van de bruidsfotograaf. Ik had deze beste man, Henk, Henk-2771-1nog maar eenmalig ontmoet tijdens een Open Coffee Groene Woud. Ik had een profielshoot aangeboden tijdens deze Open Coffee en Henk ging daar spontaan op in. Hij vertelde mij dat zijn dochter, Flore, ook fotografeert, maar dat op linkedin geen goede foto van hem te bewonderen was. Die profielfoto is in no time gemaakt en we hebben nadien nog wat gebabbeld over levensvragen. Thuis hebben we via linkedin contact gemaakt en heeft hij zijn profielfoto uiteraard geplaatst. Toen Flore op die bewuste dag voor de huwelijksreportage geconfronteerd werd met de plotselinge dood van de man van haar beste vriendin, wist Henk te bedenken dat hij iemand wist die kordaat haar job zou kunnen overnemen; Boukje Canaan. Henk vond dat zijn dochter naar die vriendin toe moest om bij haar te zijn/te troosten. En daarbij zou ze niet in staat zijn deze huwelijksreportage met volle aandacht te doen de dag na dit bar slechte nieuws.

Mijn kwaliteiten

Ik was dus de aangewezen persoon, want blijkbaar had Henk mij met zijn eigen dochter vergeleken. Ik ben blijkbaar net zo spontaan en kan een situatie zo inschatten om met mijn sociale vaardigheden op een prettige manier dat gedaan te krijgen wat verlangt wordt. Een aanstaand echtpaar kiest niet zomaar een fotograaf uit; er is een gesprek vooraf en het is belangrijk dat er een goede klik is. Henk was overtuigd dat ik ook die taak van Flore over kon nemen. Ik kan met trots zeggen dat het zeker gelukt is. Het echtpaar was heel blij met mij, er was een goede klik. We hebben heel wat lol gehad en hebben toffe foto’s gemaakt.  In het blog over trouwlocatie zitten nog een aantal foto’s van deze dag.

Extra opdracht

Omdat mijn specialisatie als afscheidsfotograaf bij Flore bekend werd, heeft zij mij later gebeld om te vragen of ik de crematie van de man van haar vriendin wilde fotograferen. Zij wilde dit zelf niet doen en ze gunde dit mij. Ik had binnen een week twee extra opdrachten erbij.  Zo kan het dus gaan! Voor mijn rouwfotografie is de website www.afscheidsfotograaf.nl te bezoeken.

 

Heb je zelf nog tips of ervaringen over hoe belangrijk netwerken kan zijn? Deel ze in het commentaarveld hieronder.

No comments yet.

Leave a Comment